Tart Telur
Sunday, July 8
Leave a Comment
Malam tadi, sempat lagik nak buat experiment "Tart Telur". Ini sumer Carneyz nyer keazaman yang begitu membara untuk buat. Aku tolong tengok dan tolong mengacau yang buat keja tu jer la.. hehe
Bahan-bahan ( 30 keping )
• PASTRY
• 200g butter
• 80g gula aising
• 360g superfine flour
• 1biji telur
• 1/2 sudu kecil esen vanila
• FILLING :
• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula
• 1 cawan air
• 1 sudu besar tepung kastard
• 1/2 sudu kecil esen vanila
• pewarna kuning
Cara-cara
1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
p/s: ekceli resepi ni pun amik dari internet jugek. ader berlambak. korang search jer :p
Jun, apa kata ko 'pos' kan pastri tu ke umah ako sket.. hehehe
weii meh cepat meh aply job kat opis ako, untung2 ko plak bleh bawa carneyz dinner kat tempat org kaya tuh :p
Jun...
Amboi, pandainye korang berdua buat pastry.. :) Meh sini aku rasa sikit... Heheheheeeee...
P/s:-
Apesal satu tu cam nak hangus? Ko lambat bawak keluar dari oven ye?
:)
Jun, Am nak tolong makan boleh tak, terliur pulak tengok tart tu malam-malam ni hehehe
retna,
kat tempat ko ader keje kosong eh? :D nak apply jugek la cenggini.. bley aku jadi IT kat situ :)) haha
reez,
yang satu tu hangus memang biasa.. kalo tak hangus, tak experiment la namanya :D
am,
nak tolong makan? :D hehe
dat looks yummy.. tak pakai acuan ek?? pakai foil tu dah good enough ke?? aiseehhh.. fail la nak buat pastry ni.. camne ni .. ??