Basic Photography Tutorial

Wednesday, July 19 Leave a Comment

time aku jejalan kat internet tadik, terserempak ngan satu website dari canon nih. memang bagus as a starting point untuk paham cara-cara nak amik gambar yang cun giler. memang la website tu focus nak guner produk diaorang, tapi basic konsep cara-cara nak amik gambar macam ISO, Shutter Speed, Aparture, Exposure.. etc.. etc..


klik untuk visit website

yang best nyer, korang bley baca ikut step by step. senang nak paham. kalo korang guna kamera brand lain pun ok. kalau korang dah paham konsep, so senang jer nak apply kat kamera korang tu untuk amik gambar w/pun guner kamera cap ayam (kot!) hehe..

and.. kalo dah terasa terrer sikit, korang bley browse segala macam tips untuk pro fotografi kat website nih.. really cool!


klik untuk visit website

biler aku tengok segala macam teknik tu, terasa macam nak beli kamera baru lak.. al-maklum la.. kamera "cap ayam" aku tuh kekadang wat perangai & outdated. tak saswai! kamera cap ayam aku tu dah berusia 3 tahun! korang bley bayangkan jer la..

p/s: tengah nak survey lagi..

5 comments »

  • Carneyz said:  

    eh, kamera cap ayam tu baru berusia 2 tahun yek? tapi klu nak beli kamera baru bley la campakkan kamera cap ayam tu kat sini orait tak? ;) hehe...

  • JUNAIDIX said:  

    carneyz,
    dalam era digital ini, usia 3 tahun kamera cap ayam itu dah lebih dari tuer! :P hehe.. nak ke kamera itu? ;)

  • Carneyz said:  

    Nak ;) hehe. bila la bhai nak belikan kamera baru plak nih? muahaha! --> tamak haloba menguasai diri.

  • Imran said:  

    Thanks Jun utk website tu. Nih ada satu lagi website pasal teknik2 nak ambik gambar

    Taking Great Picture

  • JUNAIDIX said:  

    carneyz,
    amboi.. laju jer! :P hehe..

    imran,
    oraits. noted. hehe