,

Melaka

Monday, December 8 Leave a Comment

memang semalam aku dan isteri terchenta berjalan-jalan di kota Melaka selepas mengambil adik aku di Micet.

Persinggahan pertama: Taman Mini & Asean

kat depan gate. nak masuk nih.

Ekceli, aku pun tak pasti taman mini ni tempat yang macam mana. menurut sumber, taman ni macam ala-ala kampung budaya sarawak. tiket masuk mahal la jugak. rm12 dewasa, rm10 student


ada persembahan. tapi duduk dlm 5 minit, lari dari tempat kejadian. tak berapa syok sangat.


singgah sebentar di Rumah Sabah

kitaorang teruskan berjalan sampai terjumpa lah tempat memanjat ini.


cam syok jer panjat.. apa kata kita try..


dah ready. buang selipar. tulis wasiat. dan tekadkan usaha.


alamak.. ader orang ikut jugak


top of the world! yeay!


naik lagi satu level. sampai jer atas, ingat nak pegi ke seberang then ader orang jerit "ooi.. tak boleh naik!" then kitaorang pun turun lah dengan gayat nyer.


singgah di singapore sekejap. tak perlu passport internasional


ader pulak penggambaran cerita apa ntah


di tangga rumah melaka

dah bosan kat taman mini, then bergerak ke dataran pahlawan. dalam perjalanan, ujan lebat dan jem yang maha dahsat.


tengok nih! kesian isteri terchenta yang tengah driving


beca pun sangkut dalam jem jugak!

so, oleh sebab jem & ujan yang teruk.. plan dah bertukar menjadi melancong dalam kereta sahaja. snap la apa2 yang patut.


lampu isyarat


signboard


muzium belia malaysia


kincir air

selepas 2 jam, then baru lah sampai di dataran pahlawan. hujan masih lagi turun.


trademark datang melaka. gambar wajib. a-farmosa. sambil berpayung.


kota atas bukit


dah alang-alang sampai, naik ajer la atas bukit tu


kat dalam kota farmosa atas bukit


eye on malaysia & menara taming sari


turun. pemandu pelancong turun tangga dalam ujan sambil main henset.


pandangan dataran pahlawan dari atas bukit


turun lah. dah penat dok jalan2 kat atas tu


jejak warisan yang ditutup. ader ke patut?


duk rehat kejap. lapar dah nih. aku, azmi, carneyz


heritage gallery


pintu masuk mengadap melaka trade mall

bertolak balik ke kl dalam kul 9.30 and sampai giant batu caves dalam 10.45pm untuk beli barangan raya. hehe.

8 comments »

  • (¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said:  

    alahai...tak indah sgtlah berjalan masa hujan...

    nanti datang lagi ke melaka ye hehe...jgn serik tau hehe..

  • SiS-lin said:  

    wah bestnye jln2 kt melaka ye..tp mmg best sronok pe masuk mini malaysia tu..mcm2 rumah dn suku kaum kan boleh kita tgk sana...

  • Am said:  

    Tengok pic ni rasa Am nak pergi Melaka sekali lagi, Memang seronok kan

    Am berjaya masuk jejak warisan tu hehehe

    ps: nasib baik dia panggil turun ya Jun, kalau dia tak kasi turun teruk bertapak atas pokok tu hehehe

  • zoe said:  

    eh eh.. leh konpius tgk gambar adek abang kat atas tue.. hahah

  • zoe said:  

    bro.. nanti aku kredit kan masok ke akaun cimb ..sory la..gua tension gaban sejak dua menja nie hahah..adios

  • Junaidix said:  

    nrina,
    tu la pasal.. ujan.. jem.. huhu..

    lin,
    memang nampak best, tapi aritu aku masuk diaorang tak jaga la.. huhu..

    am,
    byk tempat tutup time datang tu.. hampes tul.. huhu..

    zoe,
    wokeh.. roger2 nanti yer

  • Kasih Alyza said:  

    melaka tmpt Dato Shah Rukh Khan tu, sbb tu bl ko p jun drg ttp sbb ko bkn pelakon bollywood muahahaha