Iklan Merdeka Petronas 2008

Tuesday, August 19 Leave a Comment

video

p/s: apsal la tetiber jer ader gambar sekeping nih? huhu.. hampes tul aar..

Well.. aku tak dapat nak upload video ni sebab dalam bentuk FLV. Dah upload ke Blogger tapi tak jalan. So aku capture screen jer aar.. huhu


Screen Capture kat bawah incase video tu tak jalan ke aper ke..

Satu hari, Aiman tengah mancing then dia tengok sorang pakcik dapat banyak ikan dengan jala ikan, so Aiman pun pegi jumpa ayah...


"Boleh belikan Aiman jala ikan?"

"Kalau ayah ada duit.."


"Ayah sanggup beli jala jerung untuk Aiman.."

Then, Aiman pun sedih. Tapi dia pegi kat kawasan sampah..


"Kelambu.."


"Tangkap banyak ikan guna kelambu.."

Suatu hari, ada kawan Aiman ada kereta ..


Aiman pun jeles, pegi jumpa ayah sekali lagi..



"Boleh belikan Aiman kereta? Esok besday Aiman"



"Aiman, kalau cempedak ayah berdaun emas.. keta kebal pun ayah belikan untuk Aiman"



Then Aiman seperti biasa ke kawasan bengkel, kumpul alatan untuk..


Buat kereta sendiri..

Fast Forward: 5 Tahun.

Suatu hari Aiman dapat surat.. dan dia pegi jumpa ayah lagi..



"Boleh Aiman sambung belajar?"



Tanpa berkata apa2, ayah berikan buku simpanan atas nama Aiman dengan simpanan untuk dia sambung belajar..

Fast Forward: 10 Tahun.



Aiman hadiahkan motor idaman ayah!

13 comments »

  • ejonn said:  

    iklan ni kat Hmetro apsal tader suara??ke..aku nyer browser yg x betul.. gila2 juga aku dok mencari kat website lain..tapi tak jumpa..until terlompat kat blog ko nie...tapi aku still tak dpt nengok format video..waaaaaaaa....

  • JUNAIDIX said:  

    ejonn,
    entah lah.. pc aku kat opis mmg tak der speaker pun :P hehe..

  • chot said:  

    seperti tahun2 sebelumnya...iklan petronas la yg aku nanti2kan...

  • Amy said:  

    iklan ni mmg top!! i like!!!

  • MWinBiz said:  

    kalo nk tgk live kat ne ea?? cem best jek.. afdlin shauki kan jd bapak tu???

  • JUNAIDIX said:  

    amy,
    aok eh.. syok nanggar :)

    mwinbiz,
    ko try tengok kat utusan.com.my ataupun kat hmetro :)

  • Mama Shahmi said:  

    selepas tgk iklan ni, makin berkobar-kobar semangat menabung untuk masa depan anak..

  • JUNAIDIX said:  

    mama,
    wahahaha..
    menabung tu memang kena la.. so kena ikut jejak ayah mcm dlm iklan tu aar.. apa anak nak, sumer tak kasik! :P hehe

  • cepotet said:  

    syahdu je masa pestaim nengok iklan ni. tetiba air mata turun. besh kan.

  • JUNAIDIX said:  

    cepotet,
    a'ah.. mmg pun.. huhu..

  • Superb GURU BaniHassim said:  

    Gigihnye en junaidix ngepos se-scene2...
    iklan nih lucu melankoli...menjadi! ;)

  • Leena said:  

    ada sape tau backgroud song tu lagu apa? suara cam sm salim. ke lagu tu specially composed utk iklan ni?