FPX: Malaysian Online Payment Gateway

Tuesday, June 27 Leave a Comment


Financial Process Exchange (FPX) opens new doors for e-Commerce, in particular business to business (B2B) and business to commerce (B2C) payments.

Supported by Bank Negara Malaysia and the local financial institutions, FPX is operated by FPX Payment Gateway Sdn Bhd, a subsidiary company of Malaysian Electronic Payment System (1997) Sdn Bhd (MEPS). more..

Participating Banks
  1. Hong Leong Bank - B2B, B2C, Collections
  2. Bank Islam - B2C, Collections
  3. Bumiputera-Commerce Bank - B2B, Collections
  4. Citibank - Collections
  5. HSBC Bank Malaysia Berhad - Collections
  6. Public Bank - B2B, B2C, Collections
  7. RHB Bank Berhad -Collections
  8. Deutsche Bank - Collections

Who are the participating merchants?
  1. www.uitm.edu.my - Student Fees, Convocation Fees, Trust Fund
  2. www.tmnetmall.com.my - Shopping Online
  3. www.eservices.com.my - JPJ, PDRM and utility bills (will be available soon)
  4. www.financial-link.com.my - Takaful Malaysia-Insurance Renewal
  5. www.jaring.com.my - Dial-Up Account
  6. https://tmbill.tm.net.my - TMNET Bill (will be available soon)
  7. www.mobile88.com - Shopping Online
  8. www.e-zakat.com.my - Zakat Payment Online
  9. www.upm.edu.my - Student Fees
  10. www.amway2u.com.my - Shopping Online
  11. www.spaceutm.edu.my - Student Fees
  12. www.exticom.com.my - Shopping Online
  13. www.hityes.com - Shopping Online
  14. www.maraliner.com.my - Online Bus Ticketing
  15. www.penang.gov.my - Assessment Bill
  16. www.mpsp.gov.my - Assessment Bill
  17. www.mppp.gov.my - Assessment Bill
  18. www.uum.edu.my - Student Fees (will be available soon)
  19. www.um.edu.my - Student Fees (will be available soon)
  20. www.oum.edu.my - Student Fees (will be available soon)
  21. www.tnb.com.my - Electricity Bill (will be available soon)
***

Sebenarnya aku sendiri baru tau jugak yang malaysia ada payment gateway sendiri yang diuruskan oleh MEPS dan bank-bank tempatan tersebut.

Tapi apa yang aku kurang pasti ialah, macam mana nak apply? apa requirement nyer? ada deposit ker?

cumer apa yang aku faham ialah prosesnya saja. Contoh kita beli barang kat satu website, then untuk proses pembayaran, maka pembeli akan login dalam akaun internet bank masing-masing untuk tolak duit dari akaun tersebut. fund transfer la. senang citer.

dan yang aku faham lagi, kalo kita dah register sebagai merchant (penjual barang) kat sesebuah bank misalnyer Bank Islam, maka diaorang akan kasi satu kod modul untuk membolehkan pembeli terus login dalam akaun internet diaorang dan terus buat bayaran.

aku penah guna sistem ni tapi bukan fpx. maybank2u nyer sistem untuk beli tiket kat airasia. biler masa nak bayar, maka aku akan terus login dari website airasia tanpa perlu ke maybank2u.com.my untuk bayar. so kira macam senang la. setel jer payment, so tiket terus confirm.

tapi yang anehnya, apsal maybank tak terlibat dalam pakatan FPX ini? kompius jap. bukan ke maybank tu bank yang paling besar kat malaysia ini? adoi la..

p/s: kena bisnes online bersungguh2 kalo nak guner sistem FPX ini.

Disclaimer: aku tulis base on apa yang aku baca. kalo salah, maka sila lah berhubung dengan pembekal sistem tu atau bank-bank FPX yang berkaitan untuk khidmat nasihat anda.

2 comments »

  • ikoko said:  

    mungkin MAYBANK dah terlampau hebat..

    atau.. diorang ada masalah dalaman..

    ntah la :)

    apa pun.. aku tetap cinta maybank2u.. memudahkan ramai manusia kat MALAYSIA ni...

    :)

    tapi, skali DOWN je maybank2u.. memang kena kutuk abes la ngan semua user..

    :) sampaikan haritu, bila Auto Teller Machine Maybank kat Batu Pahat, rosak sebab kena PETIR.. abes kena sumpah seranah dek user yang datang.. diorang cakap " dah nak tutup agaknye maybank ni"

    hoho~ eleh.. mamat tu cakap je lebey.. tapi nanti dia guna gaks maybank tu.. piiraah mamat.