Digital TV Malaysia

Wednesday, January 25 Leave a Comment


1st time aku guner henpon yang agak canggih nih. Tapi.. lepas 2-3 hari guner terasa la ketidakpuasan hati sebab ader lagi yg lebih canggih dari itu :P manusia..! manusia..!

Ekceli, semalam aku tengah merayap-rayap kat internet then sadenly la aku terserempak dengan satu story yang aku nak story kat korang sumer nih.

Korang tgk henpon kat gambar tu? Nokia N92. Belum masuk kat pasaran mesia lagi. Coming soon near you to robe your pocket!

Well, sebenarnya henpon tu memang direka untuk berhibur sepanjang masa. ada FM/Visual Radio dan Digital TV. MP3 ngan MP4 dan lain-lain sound sistem memang tak yah cakap la. korang leh hapgrade memory sampai 2GB!

Digital TV ni sesuatu yang baru. Kira ala-ala astro kat henpon la tapi Digital TV ni tak guna teknologi GPRS/WAP/3G dan lain-lain teknologi internet yang sewaktu dengannya.

N92 siap dengan TV receiver! so korang leh tengok TV1 dan TV2 kat situ. Hopely TV3, 8tv, NTV7 dan lain-lain tv kat malaysia nih implement teknologi nih.

Menurut BERNAMA, Digital TV kat mesia nih akan go on testing september tahun 2006 bermula dengan TV1 dan TV2. Kemudian go on SDTV and HDTV. Yang paling penting korang leh receive siaran tu secara FREE (atau bayar?).

Sekian untuk kali ini.

p/s: nak tengok email gune henpon sekarang pun tak lepas lagi :P ni gara-gara sebab tak free, so malas la nak try.. hehe

2 comments »

  • byha said:  

    bday aku hujung bln 7 nnt... sempat la ko kumpul duit ;p

  • triple said:  

    IPTV / Triple Play lagi best kot...