Broadband via longkang!

Monday, June 30 Leave a Comment

Aku hampir nak gelak bila baca satu artikel pasal satu company pasang broadband internet ikut longkang!


Kabel fiber optik yang diaorang pasang kat tepi longkang..


Kotak exchange pun kat tepi longkang gak.

Company yang internet broadband ni dikenali sebagai MetroFon (www.metrofon.com.my). Diaorang offer 2MB dengan bayaran 60 sebulan. Impresif tu.. Tapi servis diaorang ni cover area damansara, bukit jalil dan kawasa sekitarnya lah. Check kat website diaorang untuk list penuh kawasan coverage.

Cuma satu problem jer la.. jika tengah guna internet tu then tetiba internet down, baik cepat-cepat pegi check kabel fiber optik tu.. maner la tau kot2 dah kena potong oleh pencuri kabel! muahehehehe..

Sumber: Cnet Asia

14 comments »

  • topek said:  

    dia x nak bagi orang curi la tu sebab klu pasang kat longkang, kan "jijik" orang tgk. so, selamat la... hahaha..

  • JUNAIDIX said:  

    topek,
    tak juge.. kalo orang nak curik dia tak kira benda tu dalam tangki iwk ke ape ke.. hehe

  • topek said:  

    len la klu orang tu terdesak kan.. dalam longkang pun sanggup. hehe.. :D

  • JUNAIDIX said:  

    topek,
    tu la pasal.. hehe

  • KhaL said:  

    hehehe. asik berderinglah tel pusat khidmat pelanggan dorang

  • JUNAIDIX said:  

    khal,
    itu memang konpem! muahehe

  • izali said:  

    tp kan, org curi kabel optik nak buat pe? dorang nak jual kat mana??

    kalo kabel biasa tu leh jual kat besi buruk...

    aku konfius nih

  • JUNAIDIX said:  

    izali,
    pencuri ni biasa nyer main redah jer.. tak tau pun tu kabel fiber ke kabel karan ke ape ker.. yang penting dah potong dulu..

  • Am said:  

    macam ini pun ada juga ya, baru pertama kali Am dengar. Nak jimat kos kot hehehe

  • JUNAIDIX said:  

    am,
    uish.. itu baru dikatakan kreatif & inovatif! haha

  • romzi seli said:  

    Jun,

    aku tanggar broadband ya macam sik confident ajak. sebab selected umah jak ada. tapikan, parent company nya macam company dari Sibu ajak.

  • JUNAIDIX said:  

    romzi,

    ya kah dari sibu? hehe.. dasat juak ya..

  • romzi seli said:  

    Jun,

    Sebab nya tulis, company ya established by Rimbunan Hijau Group. Kalau Rimbunan Hijau Group, ya company Cina Sibu... salah sorang million dollar man. tersenarai dalam top 40 malaysian richest.

    Cuba ko check rimbunan hijau... http://www.rhg.com.my/about/hq.html... hehehe... memang dasat...

  • Reez said:  

    Aku pun nak gelak bila baca artikel ni...

    Satu lagi korang perasan tak, apesal SYABAS dan TNB suka sangat pasal kabel dan tanam pipe atas/ tepi jalan?

    Tempat lain takde ke? Pastu kalau pipe pecah, mulalah nak korek sana sini... Pastu, tampal balik... Dah jalan tu jadi gerutu, goncang2... Adehhh...

    Dalam banyak2 tempat leh taruk, tempat ni gak dia orang pilih... Pelik tul!...

    Ni satu lagi, kabel gie taruk kat longkang, macam dah takde tempat lain nak letak.... Kalau longkang tu banjir ngan air, takde jahanam exchange box tu?...

    Anyway, company ni baru lagi... Kasik chance dulu nak menapak didunia perniagaan...

    :D