Mastering Digital SLR

Tuesday, October 3 Leave a Comment

As the title says..

I want to master tha digital photography technique! at least the very basic ones.. for that purpose only, i bought a book. believe it!

this book featuring the common terminology, common concept, basic of shutter, apature, and a lot more. including those some basic touch-up your images using photoshop.

but, as you know.. just the book is SLR. my camera is semi-SLR. never mind. i just want to read those basic and common technique. plus a regular method for very good photos.
after reading some of the chapter, then i had to make some of my own experiment. the result from the book may differ because of the different type cameras. mine is just semi's. those in the book a pros.

the price of the book. you can guest la.. quite expensive. but in order to know some basic, i need this book.

*SLR = Single Lens Reflect

7 comments »

  • ZaM said:  

    Dasyat la ko.... buku ni ada kaitan sket ngan aku ler.... aku belajar lagi advance sikit la... sebab guna aircraft jadik dia punye lens dia lagi gemapk giler beb..... heheheh..

  • edyan7 said:  

    hmm.. selamat study. Teringin jugak nak belajar. InsyaAllah kalau ada rezeki lebih :)

  • faisal said:  

    peerrghhh, ni dah betul2 gile photography jun nih..hehehehe..mau 2-3 ratus melayang tu..:)emm, lebih kot...

    aku dah siapkan onliner survey tu..hihii..antar kat 5000 orang..hehehe..

    btw jun...ni aku bagi link basic gak utk photographer ni..tak tau ko dah subsribe lum...http://www.digital-photo-secrets.com/ ..byk info berguna gak tua..dulu2 aku masuk..tip2 dan skill best2..dia anta mail tiap2 hari...:)

  • JUNAIDIX said:  

    zam,
    ko main satelit memang aaa...

    edyan7,
    belajar jer yang ko rasa minat :D

    faisal,
    tak der la sampai gila sangat. baru nak start jer. so kena la baca sket :P

  • NaSh said:  

    brape hinggit buku tu?
    aku pun nak blaja bab2 slr ni...
    tp skrg guna kamera cabuk je.. ahaha

  • ZaM said:  

    wei jun, ape jenis camera ko pakai ? berapa harga dia? aku pun dah lama minat mende ni... tp takde masa la.. asik kena process gambar satellite jek.... skang kawan aku dah start boleh aku menumpang..... hehehe

  • azeul said:  

    mcm menarik je buku tu... beli kat mana?

    dah try adobe lightroom? ok gak software tu utk editing gambar; walaupun still under beta, dah nampak mcm nak jadi satu photo editing software yang best dan senag nak pakai.